|
![]() |
|
Dutgillerden olan incir agacinin anayurdu Önasya ve Akdeniz havzasidir. Meyvesine bazi yörelerde yemis denir. Ülkemizde en çok Izmir ve Aydin yöresinde yetistirilir. 2 çesit incir vardir. Biri, soluk sari renkli sultan ya da lop incirdir. Taze olarak tüketilir ve kurutmaya da elverislidir. Ikinci çesit olan mor renkli incirlere siyah ya da patlican inciri denir ve taze olarak tüketilir. Reçeli, pekmezi, ezmesi yapilir. Tatli ve hamur islerinde kullanilir. Protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum içerir. A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit açisindan zengindir. Kurutulmusunun besin degeri daha yüksektir. Hücreleri yenileme özelligi vardir. Içerdigi lifle kolesterolün kana karismadan atilmasini saglar. Sindirimi kolaylastirir. Kemik ve dis olusumunda olumlu etkileri vardir. Içerigindeki benzaldehit nedeniyle kanserli hücrelerin büyümesini önler. Bagirsaklari yumusatir Incirde Farkli Hasat Yöntemleri.
|